Historien om et 47 år gammelt postkort fra Seychellene

På Radio Harstad fikk vi på høsten 2017 et postkort i vår postboks, som var adressert til Harstad Radio, datert 1970. Avsendersted var Seychellene. Stikkord: Harstad Radio, Piger, Palmesus og billig Frydenlund øl.

seychellene 1.jpg

 

 

Radio Harstad ble ikke opprettet før 1985, og varianten Harstad Radio har vi aldri brukt. Vi skjønte straks dette postkortet var ment å ha en annen mottaker. Men hvem/ hva Harstad Radio var og hvordan det kunne ta 47 år å nå fram til en mottaker i Harstad hadde ikke vi svar på. Vi henvendte oss til den kollektive kunnskapsbanken, også kjent som Facebook, for svar. Engasjementet ble stort relativt kjapt, og Harstad Tidende var raskt på banen med en egen sak på ht.no.

Beretningene om paradiset på kjærlighetsøyene med piger, palmesus og kaldt Frydenlund-øl til 1.60 flasken gjorde flere enn oss nysgjerrige på både avsender og mottaker av dette postkortet.

Seychellene 3.jpg

Både på Facebook og mail kom det flere innspill som forklarer hva Harstad Radio er.

- Harstad Radio var i sin tid en av stasjonene i kystradiokjeden. Denne stasjonen med tilhørende relestasjoner ble et offer for fjernstyringen av kystradiostasjonene da det ble foretatt effektivisering av denne kjeden for mange år siden, sier Kjell Karlsen.

Dette istemmer også Frank Røkenes og lokalhistoriker Gunnar E. Kristiansen. De forteller at sporene etter Harstad Radio fremdeles finnes i Harstad, nemlig på toppen av Harstadåsen.

Svein Hanssen sier "I mars 1949 ble Svalbard radio koblet til det innenrikske telefonnettet ved at det ble etablert telefonforbindelse mellom Longyearbyen over Harstad Radio.

En av dem som mener å kjenne til reisende "Ris." er Lars Ivar Johansen.

- Dette kortet er sendt av sjefstelegrafisten på MS Lindblad Explorer som da gikk i fart på Seychellene og Øst-Afrika. Han jobbet tidligere på Harstad radio (kystradiostasjonen). Jeg vil ikke oppgi navnet hans uten hans samtykke men sender ham en mail i dag så får vi se om han vil gi seg til kjenne. Jeg var 2. telegrafist ombord der på den tiden og har enda kontakt med sjefen etter snart 50 år. Han bor ikke i Norge nå.

Case Closed. Er du ute på reisefot rundt om i verden, så send oss gjerne et postkort :)

seychellene 2.jpg